Fibromiyalji Nedir? (Kronik Ağrı)
Fibromiyalji, vücutta ağrı ve ekstra hassasiyet oluşumunun yanı sıra, kişide yorgunluk ve uyku problemlerine neden olan, kronik bir rahatsızlıktır. Fibromiyaljinin nedenleri kesin olarak tanımlanamasa da rahatsızlığa dair belirtiler, yapılan incelemeler sonucu belirlenmiştir.
Fibromiyaljinin Vücuda Etkileri
- Unutkanlık ve Dikkat Eksikliği
- Depresyon ve Anksiyete
- Kronik Kas Ağrıları
- Sindirim Sorunları
- Sık İdrara Çıkma
- Uyku Bozukluğu
- Baş Ağrısı
- Çene Kaslarında Kasılma
- Kronik Yorgunluk
- Düzensiz ve Ağrılı Regl Süreci
Ağrı hissine karşı yüksek hassasiyet yaratan fibromiyalji rahatsızlığının kalıcı bir tedavisi yoktur ancak bazı yardımcı unsurlar ile semptomları yönetmek ve rahatsızlık hissini kısa süreli tedavi etmek mümkündür. Fibromiyalijinin tedavi yöntemleri tipik olarak egzersiz veya diğer hareket terapileri, psikolojik ve davranışsal terapi ve ilaçların bir kombinasyonunu içerir.
Fibromiyalji Depresyona Neden Olabilir mi?
Fibromiyalji yarattığı fiziksel ve psikolojik stres sonucu depresyona neden olarak, kişide sosyal izolasyon isteğini artırabilir. Kadınların bu hastalığa yakalanma riski, erkeklere nazaran 10 kat daha fazladır. Doktorunuz yorgunluk, uyku bozukluğu ve ruh hali bozukluğu gibi semptomların şiddetini değerlendirecektir. Bu durum, FMS’nin yaşam kalitenizde, fiziksel ve duygusal fonksiyonunuzdaki etkisinin ölçülmesine yardımcı olacaktır.
Fibromiyaljinin Uykuya Etkileri
Fibromiyalji hastalarının en temel semptomlarından biri uyku bozukluğudur. Fibromiyalji hastaları, hissettikleri ağrı ve duygusal çöküş nedeniyle uykuya dalmakta ve deliksiz uyku deneyimi yaşamakta zorlanırlar. FMS hastalarında yapılan uyku araştırmalarının çoğu uyku kalitesine odaklanmaktadır çünkü uyku miktarı FMS hastaları ve sağlıklı denekler arasında farklılık göstermemektedir.
Ağırlıklı Battaniye ile Fibromiyaljinin Etkilerini Azaltın
En yaygın belirtisi şiddetli vücut ağrısı olarak kabul edilen fibromiyaljinin, diğer göze çarpan belirtileri ağrı, yorgunluk, kas, eklem sertliği ve uyku bozukluklarıdır. Fibromiyalji rahatsızlığına sahip olan bir birey uyku bozukluğu yaşamasa bile yorgun ve dinlenmemiş olarak uyanabilir. Yorgunluğun neden olduğu verimsizlik hissinin getirdiği stres ise hastalığın belirtilerini atak şekilde artırır. Fibromiyaljinin tıbbi olarak kesin bir tedavisi maalesef yoktur. Alternatif tedavi yöntemi olarak sunulan önerilerden biri ise ağırlıklı battaniye olarak bilinmektedir. Ağırlıklı Battaniye teknolojisi, fibromiyaljinin getirdiği stres ve fiziksel ağrının yol açtığı uykusuzlukla mücadele için kullanılmaktadır. Ağırlıklı battaniyenin içerisinde bulunan ağırlık sağlayıcı cam kürecikler ve selenit taşı vücut üzerine; omuzlar ve sırt gibi lokal noktalara hafif bir baskı uygular. Masaj etkisini anımsatan derin basınç simülasyonu, fibromiyalji ağrısının; kas gerginliğinin ve eklem ağrısının hafiflemesini sağlar. Bu uyarım sayesinde, ruh halinizi olumlu yönde etkileyen serotonin hormonu ve uyku hormonu olarak bilinen melatonin hormonu salgılanır.
Ağırlıklı Battaniyenin Fibromiyaljinin yan etkileri olan menstrüel döngü bozukluğuna da olumlu yönde etkileri bulunmaktadır. Selenit taşının regl düzensizlikleri ve regl sürecindeki ağrıya etki ettiği, bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Buna bağlı olarak selenit taşlı ağırlıklı battaniye, dolaylı olarak regl döngünüzü olumlu yönde etkilemektedir.