Her insanın zaman zaman dikkatini toplamakta zorlandığı anlar oluyordur. Kimi zaman yoğun iş temposu, kimi zaman duygusal iniş çıkışlar, kimi zaman da ilgi odağını etkileyen bir uyarıcı buna neden olabilir. Peki dikkat toplama evresi yetişkinlerde bile bu kadar zor olabiliyorken, çocuklar bununla nasıl başa çıkabilir?
Okulların açılması ile birlikte, çocukların yoğun temposu tekrar başladı. Yaz tatilinde oyuna, eğlenceye ve uzun uyku saatlerine alışan çocuklar; ders zilinin çalması sonrası, okul ve ders yoğunluğuna alışmakta güçlük çekebilir. Bu süreçte çocukların tekrar okula adapte olma ve dikkat toplama süreleri ne kadar kısa sürerse, o kadar avantajlı durumda olurlar.
Çocukluk dönemi, dikkat dağınıklığına oldukça elverişli bir dönemdir. Bu dağınıklık bazen fazla enerjiden bazen de okulda gerçekleşen yoğun bilgi akışının, çocuğun zihnini yorması sonucu meydana gelebilir. Çocuklarda oluşan dikkat dağınıklığını önlemenin çeşitli yolları vardır ancak öncelikle, oluşan dikkat dağınıklığını tespit edilmeli ve sonrasında bunun kaynağı öğrenilmelidir. Dikkat dağınıklığı ne kadar erken tespit edilirse, önlemesi o kadar kolay olur. Bunun yanında dikkat dağınıklığının nedenini bilmek ve önleme aşamasında izlenecek yol haritası ile ilgili bilgi vereceğinden, oldukça önemlidir. Peki bu süreci kolaylaştırmak için bilinmesi ve yapılması gerekenler nelerdir? Gelin çocuklarda dikkat dağınıklığının belirtileri ve nedenlerini birlikte inceleyelim.
Çocuklarda Dikkat Dağınıklığının Belirtileri
Çocukların okul ve sosyal yaşamlarını yoğun bir şekilde etkileyen dikkat dağınıklığı, erken fark edilmesi sonucu önlenebilir bir problemdir. Peki çocuğunuzun dikkat dağınıklığı problemi olduğunu nereden anlarsınız? İşte dikkat dağınıklığı belirtisi olarak kabul edilen durumlar:
- Bir konudan diğerine geçme sürekliliği ve herhangi bir konuya bağlı kalamama.
- Zaman zaman kendini doğru ifade etmekte zorlanma.
- Daha önce gördüğü birinin ismini ya da yüzünü hatırlayamama / ayırt edememe.
- Özellikle sevmediği derslere dikkatini verememe, anlamakta ya da dinlemekte zorluk çekme.
- Herhangi bir şeyle uğraşırken önemsiz dış etkenlerle dikkatinin kolayca dağılması.(Ders çalışırken dışarıdan gelen bir sesle odağını kaybetme gibi.)
- Daha önce kolaylıkla yapabildiği basit şeylerde hata yapma.
- Okuduğu veya dinlediği bir şeyi anlayamayıp birden fazla kez okumak ya da dinleme ihtiyacı hissetme.
Çocuklarda Dikkat Dağınıklığının Nedenleri
Çocuklarda oluşan dikkat dağınıklığının nedenleri çocuğa göre farklılık gösterebilir. Bunun yanında, yapılan araştırmalar ve gözlemlere dayanarak, dikkat dağınıklığını tetikleyebilecek bazı temel nedenler vardır. Bu nedenler aşağıda belirtildiği gibidir.
- Psikolojik travmalar
- Aile içi problemler
- Hiperaktivite
- Uyku düzensizliği
- Yoğun hayalperestlik
Dikkat Dağınıklığı Gözlemlenen Bir Çocuğa Nasıl Müdahale Edilmeli?
Dikkat dağınıklığı, çoğu zaman psikolojik nedenlere dayansa da günlük alışkanlıkların yeri de bu konuda çok büyüktür. Günlük enerjisini toplayan ve topladığı enerjiyi kullanma konusunda bilinçlenen bir çocuk; dikkat dağınıklığı yaşamayacaktır.
Günlük enerjiyi bünyesine toplaması için bir çocuğun en büyük ihtiyacı verimli bir uykudur. Düzenli bir uyku sürecine sahip bir çocuk, güne zinde başlar ve odaklanma problemi yaşamaz.
Uyku düzeni bozuk bir çocuklar diğerlerine göre daha yorgun hissederler. Bu durum, beynin uzun süreli anılar oluşturma enerjisini yok eder ve öğrenme süreci gecikir. Bu nedenle sıkılma ve dikkatlerinin dağılma oranı artar. Buna bağlı olarak söyleyebiliriz çocuklarda dikkat dağınıklığını önlemenin temel yolu, onlar için uyku düzeni oluşturmaktır.
Ağırlıklı Battaniyenin Uyku ve Dikkat Dağınıklığına Etkisi
Ağırlıklı battaniye teknolojisi vücuda uyguladığı derin bası hissi sayesinde çocuğunuzda sarılma hissi yaratır. Bu durum vücudun serotonin ve ardından uyku hormonu olan melatonin hormunu salgılamasına yol açar. Böylece çocuğunuz kendini güvende hissederek derin bir uyku deneyimi ile tanışır.
Bunun yanında ağırlıklı battaniyenin; dikkat dağınıklığına sebep olabilecek diğer unsurlar arasında yer alan, yoğun stres ve hiperaktivite gibi rahatsızlıklara da iyi geldiği uzmanlarca kanıtlanmıştır. İlgili içerikleri, aşağıda belirtilen linkler üzerinden inceleyebilirsiniz.